POTENTIAL USE OF QUINOA SAPONINS AS ANTI-MALARIA FIGHT
Saponins from the surface of the grains of quinoa (nutritious food from Andes) are removed prior to consumption of grain due to its bitter taste. However, a group of Chilean researchers suggest a potential use in two ways, to investigate its use against malaria, an epidemic that, on average, kills one child every 30 seconds in more than 100 countries. The first idea is to reduce insect populations (Anopheles) vector of the parasite (Plasmodium) that causes the disease and the second is to attack directly the effects of the parasite in the human circulatory system with sub-types of the same saponins. The first track could also combat other mosquito-borne diseases like Dengue, transmitted by Aedes.
Story source:
Enrique Martínez (CEAZA), La Serena - Chile.
USO POTENCIAL DE QUINOA SAPONINAS COMO LUCHA CONTRA LA MALARIA
Las saponinas de la superficie de los granos de quinoa (alimento nutritivo de los Andes) se retiran antes de su consumo de los granos debido a su amargo sabor. Sin embargo un grupo de investigadores chilenos proponen un uso potencial, por dos vías, para investigar su uso contra la Malaria, epidemia que, en promedio, mata un niño cada 30 segundos, en más de 100 países. La primera idea es disminuir las poblaciones del insecto (Anopheles) vector del parásito (Plasmodium) que causa la enfermedad y la segunda es atacar directamente los efectos del parásito en el sistema circulatorio humano, con subtipos de las mismas saponinas. La primera vía podría combatir además otras enfermedades transmitidas por mosquitos como el Dengue, transmitido por Aedes.
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